fredag 14. november 2014

Gomme

 Her kommer en familiehemmelighet. Nemlig oppskriften på min bestemors herlige ostegomme. Den er hvit og vi foretrekker den uten rosiner, men det kan selvsagt puttes i etter smak.
 

Ingredienser:
5 liter H-melk
1,5 liter Kulturmelk
Margarin til å smøre kjelen
6 egg

Hvetemel

Vaniljesukker

3 kopper sukker



Først tar man en stor kjele og smører den godt innvendig med margarin. Så heller vi 3 liter helmelk i kjelen og lar dette koke opp under omrøring slik at melken ikke svir seg. Når melken kokes helles 1 liter kulturmelk i kasserollen. Melken skiller seg i ostemasse og myse. Hvis mysen ikke blir helt blank har vi i en halv liter kulturmelk til og varmer under omrøring til vi ser at mysen blir blank. Da har all ostemassen blitt skilt ut fra melken.



Ostemassen helles i et dørslag slik at mysen kan renne vekk.













 
 


 
Eggejevning lages ved å vispe 6 egg sammen med 3 dl kremfløte. Mel tilsettes blandingen til den blir passe tykk (tykk kakerøre).

Jevningen røres inn i ostemassen i kasserollen. Tilpass tykkelsen på blandingen. Spe eventuelt med mer kremfløte om en synes den blir for tykk. Små kok gommen i kasserollen til melsmaken blir borte.
Hell opp i dyptallerkener og la det stå og avkjøles på benk. Strø et tynt lag med kanel over. Kan fryses. Oppbevares kjølig.
 
Lykke til! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar